100% prírodný originálny bulharský ružový olej zakúpite v našom eshope naturals.sk
Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu.
Cena ružového oleja je vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu.
Jednou z vecí, pre ktoré je bulharský ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ruže - Rosa
Damascena Mill. Ružový olej obsahuje okolo 300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané.
Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky v kozmetike, v medicíne, v potravinárskom priemysle,
v pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové účinky a proti stárnutiu tým,
že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. Kleopatra každý deň využívala kúpeľ na zamatovo jemnú
pokožku tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej . Ružový olej je súčasť kvalitných parfumov svetových značiek,
keďže má silnú vôňu a udržiava dlhý čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej kompozície. Ružový olej a ružová voda
sa využívajú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch s obličkami a tráviacim traktom ( očista pečene - 1PL
lyžica do 2 dl pohára čistej vody najlepšie ráno ), účinkuje proti prechladnutiu.
Olejovitá ruža Rosa Damascena sa používa aj v potravinárskom priemysle v jedlách a nápojoch, v zmrzlinách,
koláčoch, a iných výrobkoch balkánskej a ázijskej kuchyne. Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov sú
príčinou, že dnes svetoví experti cenia bulharský ružový olej ako najkvalitnejší a s najsilnejšími činkami. Svetová
ekonomická kríza sa vôbec nepodpísala na obchode s ružovým olejom. Je stále žiadaný aj keď je mimoriadne drahý.
Z histórie výroby ružového oleja v Bulharsku..
V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska.
V Bulharsku – v oblasti Kazanlak a Karlovskej doline je prenesená rastlina z Ázie, nachádza v tejto oblasti mimoriadne
kvalitné a dobré podmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch, ochrana údolia pohorím Stara planina a
Sredna gora pred severnými vetrami.
„ Údolie ruží“ alebo „ Ružové údolie“ je oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába nad 80%
ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.
Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712. Ružové sadenice sa sadia na jeseň,
v mesiacoch október a november. Takto zasadená Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie až po troch rokov
pestovania. Jednou z hlavných , dôležitých a najnutnejších podmienok pre kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde
v jarných mesiacoch máj a jún, pretože vtedy „ giulpan ( destiléria, kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového
oleja “... Zber ruží začína v polovici mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína
okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny. Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie. Ružový kvet
zberaný poobede stráca 50% obsahu ružového oleja.
O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo. V stredoveku
v Indii začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou destiláciou začali vyrábať malé
množstvo ružového oleja.
Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení vo výrobnom
procese. Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti
a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo ružového
oleja sa meria v špeciálnej jednotke – 1 muskal. 1 muskal ružového oleja = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov.
Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, a jeho cena každoročne rastie, začali sa vyrábať aj menšie balenia
v množstvách 1,2,3 alebo 5 gramov.
V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja. Giulpan (alebo
destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje v malých medených nádobách,
ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje v špeciálnych medených nádobách.
V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja.
Na 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového
oleja je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov.. V Bulharsku začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz
do Carihradu, Francúzska, Anglicka a iných krajín sveta. Pestovanie ruží a výroba ružového oleja a ružovej vody
sa presúva z Kazanlaku do Karlovskej oblasti.
Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja. V r. 1902 Slavi Mitov
z Karlova vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu. Odvtedy francúzi postavili ešte
niekoľko destilérií na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej. Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil
( a stále nosí) veľa uznaní a ocenení na rôznych výstavách a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..).
Podľa známych písomných dokumentov na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna,
Milána a iných známych miest.
V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala na popredné miesto
v Bulharsku. Zasadených ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne cca 7 500 000 kg ružových
kvetov..
Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej
vojne si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku.
Opäť sa začalo s výsadbou sadeníc, Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.
Spracovala: Alena, naurals.sk
Zdroj: výrobcovia ružového oleja, internet, zahraničná tlač, naturals.sk