Rastlinné oleje sa získavajú z jadierok, semien a plodov rastlín, lisovaním za studena . Tento spôsob získavania oleja si
zachováva cenné látky a vlastnosti a predlžujú trvanlivosť. Oleje sú zmesou triglyceridov hlavne nenasýtených mastných
kyselín. Ľahko sa vstrebávajú do pokožky, pridávajú jej jemnosť, hladkosť . Polynenasýtené mastné kyseliny sú formou
vitamínu E, ktorý je dôležitým biostimulátorom pri rôznych fyziologických a biochemických procesoch v organizme.
Rastlinné oleje urýchľujú bunkovú výmenu, zlepšujú hydratáciu, pomáhajú tvorbe kolagénu a fibrinogénu. Zlepšujú
lokálne krvný a lymfatický obeh, pomáhajú tukovým žľaziam normálne fungovať, uzatvárajú póry a zabraňujú masteniu
pleti. V rastlinných olejoch sa nachádzajú fytosteroly, vit.E, fosfolipidy, mikro a makroelementy a iné biologicky aktívne
látky. Oleje sa organizmom ľahko prijímajú a sú dôležitou súčasťou metabolizmu.
POUŽITIE OLEJOV V KOZMETIKE
Ako krém ( olej vydrží dlhšie ako téglik krému ), alebo pod krém.
Na masáže pleti tváre, krku, dekoltu a tela – istý spôsob na udržiavanie sviežej a zdravej pokožky. Uvoľňujú sa staré
bunky a sekréty, aktivujú sa krvný a lymfatický obeh, pokožka je dlhodobo hydratovaná.
Ako kozmetické masky – rastlinné oleje zmiešané s inými prírodnými produktmi , oleje zabezpečujú ich prienik
do pokožky a rýchlo zlepšujú jej vonkajší vzhľad. Ak sa kvalitné rastlinné oleje pridávajú ku krémom, toaletným mliekam,
balzamom, šampónom, zlepšujú ich zloženie a kvalitu.
Na výživu a hĺbkové čistenie – na pokožku ( tvár, krk, dekolt..) sa nanesie väčšie množstvo oleja, pokryje sa s teplou
vlhkou prikrývkou na cca 15 minút. Ostatok oleja sa zotrie.
Na ochranu a regeneráciu pokožky počas opaľovania a po ňom.
Rastlinné oleje sú nezameniteľnou súčasťou súčasnej kvalitnej prírodnej kozmetiky, v produktoch na báze prírodného
základu, ako aj cenné diétne , zdravé oleje na konzumáciu. Skladujú sa na tmavom mieste ( nie v chladničke!), pri teplote
5-25 oC. Pri mínusových teplotách oleje stmavnú a zhustnú ( tzv. „efekt termošoku“). To nemení ich vlastnosti, pri
zohriatí sa opäť vracajú do pôvodného stavu. Ich skutočným nepriateľom je teplo, vzduch a svetlo. Pri nesprávnom
uskladnení menia vôňu a chuť. Doporučuje sa po otvorení balenia olej spotrebovať do 3 mesiacov . Po každom použití
treba hrdlo fľaštičky zotrieť od prebytočného oleja. Skladovanie bez prístupu svetla od 5 - 25 stupňov celzia.
Zdroj: výrobcovia, zahraničná tlač,
Spracovala Alena , naturals.sk